5.5.12

taa'ruf.


"taaruf" or also known as berkenalan...
perlu ke berkenalan sebelum kahwin?
for me, perlu...
because we're going to live with him/her for our whole life .
maybe ada yg terfikir nak bercerai when there's unsolved problem, we never know it, right?
that's why, kita sepatutnya elak kan from those cerai berai tu...
it is prohibited in Islam...
alasan cliche sebab utk bercerai: "dah tiada persefahaman", "dia dah berubah" and etc..
actually, mereka tak pernah berubah, mereka cuma menyembunyikan "belang" mereka...
bila da bosan, mulalah, tunjukkan "belang", "taring"....
kalau ada yg betul- betul berubah tu, syukur Alhamdulillah...
Allah da tunjukkan jalan yg benar..
tapi tak semua berdepan dgn dugaan yg sama, that is why,
kita perlu kenal dgn seseorang itu sebelum kahwin...
there was a moment,
waktu tu, my sister was having a "majlis ilmu" which talks about "early marriage".
yes, topik tu kan tgh hangat sekarang...
then there is a person ask for a question to the ustaz,
"kalau seseorang yg baik tu sudah pasti dijodohkan dgn org yg baik juga, kenapa ada perempuan yg baik berkahwin dgn lelaki yg kurang baik?" 
ustaz tu jawab,
"memang betul, tapi kita diberi pilihan sebenarnya,
jodoh tu memang Allah tentukan, dan kita juga kena usaha, dgn memilih yg sesuai bg kita."
setiap seorang drpd kita, diberi banyak pilihan,
pilihan tu laa kena fikir baik buruk...
tak la menyesal nanti..
jadi, itulah pentingnya perkenalan...
perkenalan tak perlu pun secara fizikal...
melalui kawan- kawan or classmate dia pun bole...
just ikut cara yg betul, tak semestinya perkenalan itu berdosa...
niat tak menghalalkan cara ;)
papepun, cara is the most crucial things to think... semua tahu kan basic things camni?