29.9.12

#5 food review.



The Manhattan Fish Market
Fish And Chip (Regular), Cala-Cala drinks

food:  
service: 
overall: 

disebabkan teringin nak merasa makanan di The Manhattan Fish Market tu...
plan dengan kawan untuk berbuka puasa kat situ....
so, memang dah lama entri ni dalam draf tu...
baru ada kesempatan nak menaip ni...
memang sedap...fish and chip memang betul- betul rasa asli ikan...
bukan macam yg segera- segera tu eh....heheheee
Cala- Cala drinks tu pun...memang refreshing...
sedapppp..tak bergas sangat, tak manis sangat...
cukup rasa....
berbaloi buka puasa kat situ... :)

kalau untuk student, kita memang beruntung tau...
pihak TMFM ada sediakan discount card for student only.
so, if nak beli any of 4 dish (tak ingat apa 4 dish tu)...
just bayar dalam rm12 termasuk air :)
just cakap dengan staff TMFM, nak student card....
isi kad tu, pastu terus boleh guna :D
thanks for reading!

#4 food review



Ayamku
Crispy Cheese Chicken with Fries and Milo Ice

food:  
service: 
overall: 

semalam...lepas pergi bank...terus singgah Ayamku...
order ni lagi...
sedapnyaaaaa :D
rangup, lepas tu makan dengan coleslaw...and mayonis...
terbaik!
dah jadi regular customer kat Ayamku Restaurant.
hahahaaaa..
by the way, Ayamku only available in Sarawak...
sorry people :P

25.9.12

#3 food review :)



Mama Chop & Papa Grill 
Rib-Eye Steak

sedapppp...but, if lamb chop, lagi sedapp...
well, i'm biggest fan of lamb meat...
yummy yummy yummyyy :'D
for most of the food served, yang specialnya, the black pepper sauce....
that feeling when we chew the meat and the black pepper sauce altogether,
wowww...sedappp..Alhamdulillah..
seriously...memang takkan menyesal makan kat sini...
their price pun reasonable...
totally merangsang all my 5 senses...hahaha

food:  
service: 
overall: 

cons- limited seats for the customers...
sometimes, during peak time, all of the seats are full...
there's one time we had to "take-away" the food and ate it at somewhere else...
but, the taste still delicious and didn't differs at all from the set for dine-in.
lokasi? depan Bangunan Mara Kuala Lumpur. 
area situ memang banyak kedai jual makanan.
that's all....
actually ada lagi 2 review nak buat, but maybe later...
thanks for reading!
sorry ada 1 gambar je...lapar sangat, tak sempat nak snap picture...LOL.

15.9.12

Festival Kesenian Islam.


hi people :)
i just want to share about the event that was held in my college today...
Festival Kesenian Islam.
so, apparently i had set up a booth for my tudung bawal rose sales.
i was also adding the plain bawal, shawl and pashmina into the list.




there...Rm20 for 1 piece of tudung bawal rose....
quite cheap isn't it? :)
heheheee....
but, still, there are many pieces of the tudung bawal with me....
hukhuk....pray that the stocks of the tudung is all cleared, will you?
thankies :3
feeling so sleepy...want to sleep liao...

12.9.12

sharing is caring :)




Salah satu Tanda Bijaksana

“Di antara tanda-tanda orang yang bijaksana ialah:
1. Hatinya selalu basah dengan dzikrullah.
2. Matanya menangis karena penyesalan terhadap dosa.
3. Segala perkara di hadapinya dengan sabar dan tabah.
4. Lebih mengutamakan kehidupan akhirat daripada kehidupan dunia.” - Ustman bin Affan

Tips tarik rezeki

1)Solat berjemaah
2)Solat dhuha
3)Tadabbur al Quran
4)Sedeqah
5)Jaga muamalah
6)Perbanyakkan zikir
7)Bersilaturahim

6.9.12

petua untuk barang hilang :)


DOA 1:

Doa yang menjadi amalan para awliya’ dan solihin yang terdapat di dalam kitab Bustanul Arifin (Taman Orang-orang yang A’rifin / Ahlillah / Awliya’ Allah) tulisan Imam an Nawawi. Imam Nawawi meriwayatkan doa ini daripada kitab Risalah al Qusyairiah tulisan Imam Abul Qasim al Qusyairi RadiyAllahu anhu di dalam bab ‘Karamah Awliya’.

Doanya ialah:

“ Ya Jami’an Naasi li yaumil la raiba fihi, ijma’ alayya dhollati”

Maksudnya: “ Wahai Tuhan yang menghimpunkan manusia pada hari yang tiada keraguan padanya,himpunkanlah aku dengan barang aku yang hilang itu.”



Berkata Imam Nawawi:

“ Sebenarnya doa ini telah saya cuba maka saya mendapatinya sangat bermanfaat dan menjadi sebab untuk mencari barang yang hilang itu dengan tidak bersusah payah mencarinya. Barang itu juga tidak jauh dari tempat yang kita sangka. Saya juga telah mendengar perkara yang sama daripada Sheikh al Hafiz Abu Baqa’ ketika beliau mengajarkan doa ini dahulu kepada saya.”



DOA 2:

Al-Fatihah 7 kali.

2. Al Fath (Ayat 1-3) 7 kali

3. Al Khafi (Ayat 19) 7 kali

4. Surah Al-Ikhlas 7 kali.

5. Selawat 7 kali.

6. Ya Allah 3 kali.

7. Kemudian wirid ‘Ya Hafiz’ 119 kali.

8. Sesudah selesai semuanya, tadahkan tangan lalu berdoa, mohon dari ALLAH pertolongan supaya dipulang/digantikan barang yang hilang tersebut.